wtorek, 5 października 2010

porkolt wieprzowy

Pin It
Węgierskie danie w sam raz na jesienną słotę:

  • 60 dag karkówki bez kości
  • 3 cebule
  • 1/3 kostki smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 żółte i 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • sól i ostra papryka do smaku
  • kilka ziemniaków pokrojonych w plasterki
mięso opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, zeszklić na smalcu razem z roztartym czosnkiem. zdjąć z ognia i wsypać słodką paprykę, wlać łyżkę wody, wymieszać. następnie dodać mięso i ziemniaki, posolić i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 50 minut., az mięso będzie miękkie. paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i jeszcze razem poddusić.doprawić koncentratem, przyprawami i ostrą papryką.

Pin It

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips